Головна » 2020 » Березень » 31 » ЩО ТАКЕ СПРОЩЕНІ ЗАКУПІВЛІ І ЧИМ ВОНИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ДОПОРОГОВИХ
13:53
ЩО ТАКЕ СПРОЩЕНІ ЗАКУПІВЛІ І ЧИМ ВОНИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ДОПОРОГОВИХ

Що таке спрощені закупівлі

В новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступить в дію 19 квітня 2020 року з'являється поняття спрощених закупівель. Почнемо з того, що ж таке спрощені закупівлі. Згідно статті 1 нової редакції Закону

Спрощена закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону*;

*для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;
для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Детальна інформація про те, як проводяться спрощені закупівлі наведена в статті 14 нової редакції Закону.

Ця процедура дуже схожа на допорогову закупівлю, але має багато особливостей, тож давайте по них і пройдемось.

Публікація оголошення про проведення спрощеної закупівлі

Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проект договору про закупівлю - не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

Тут варто звернути увагу, на те, що разом з оголошенням про закупівлю вам потрібно одразу публікувати і проект договору, чого не було в допорогових закупівлях.

Період уточнень

Період уточнень має тривати не менше трьох робочих днів. В цей час постачальники мають право звернутись з питанням чи вимогою до Замовника.

При цьому, Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі. 

Тож тепер відповідь на питання та вимогу є обов’язковою.

Ще одна новинка - в разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

Період подання пропозицій

Як і в допороговій процедурі закупівлі, в період подання пропозиції вже немає можливості вносити зміни в умови тендеру. А в разі подання 1 пропозиції, процедура одразу переходить на стадію розгляду пропозиції постачальника.

Розгляд пропозицій

Якщо ж пропозицій 2 або більше, то розгляд пропозицій розпочинається після проведення аукціону.

Строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати п’ять робочих днів з дня завершення електронного аукціону.

Якщо Замовник відхиляє найбільш економічно вигідну пропозицію, то система надає йому наступну за ціною пропозицію і Замовник знову має 5 робочих днів на розгляд пропозиції. При цьому, він, звісно, може це зробити і швидше, наприклад, за 1 день.

Відхилення пропозиції

Серед досить стандартних підстав для відхилення, таких як пропозиція не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про закупівлю, ненадання тендерного забезпечення та відмова постачальника від укладання договору, є одна нова:

учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю (у тому числі через неукладення договору з боку учасника) більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Тож, Замовник може відхилити такого недобросовісного Постачальника, який протягом 1 року до дня оголошення спрощеної закупівлі брав участь в торгах Замовника та потім більше 2 разів відмовлявся від підписання договору. 

Інформацію про відхилення пропозиції Замовник має опублікувати в системі протягом одного дня з дня прийняття рішення. Ну і звісно, коли Замовник застосовує таку підставу, то в протоколі він може дати номери закупівель в яких Постачальник відмовився від підписання договору, як обгрунтування відхилення.

Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі.

Замовник зобов’язаний надати відповідь на таке звернення не пізніше ніж через три робочих дні з дня його надходження.

Укладання договору про закупівлю

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. В Законі також немає обмеження стосовно строку раніше за який не можна укласти договір. Тож Замовник може укласти договір, наприклад і на 3 день після повідомлення про намір укласти договір.

Головне не забути опублікувати договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Договір про закупівлю укладається згідно з вимогами статті 41 цього Закону.

Відміна спрощеної закупівлі

Замовник відміняє спрощену закупівлю, якщо:

  • відсутня подальша потреба в закупівлі
  • неможиво усунути порушення законодавства
  • були скорочені видатки

В такому разі Замовник протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення публікує на порталі повідомлення про відміну.

Процедура відміняється автоматично в разі:

1) відхилення всіх пропозицій;

2) відсутності пропозицій учасників для участі в ній.

В цьому разі повідомлення про відміну публікується електронною системою закупівель протягом одного робочого дня з дня автоматичної відміни спрощеної закупівлі.

Внесення змін до договору та звіт про виконання

В новій редакції Закону договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару.

Відповідно договір за результатами проведення спрощеної закупівлі укладається згідно з вимогами статті 41 Закону.

Потрібно публікувати:

  • повідомлення про внесення змін до договору та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін
     

  • звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання;

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-take-sproshcheni-zakupivli-i-chim-voni-vidriznyayutsya-vid-doporogovih

Переглядів: 362 | Додав: bodiklviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наші партнери:
  • ТОВ "Трайдент ХІТ"
  • ТОВ "Транспроект"
  • ПП "Троя-Іф"
  • ОП "Український музичний альянс"
  • ЛКП ТФ "Львівспецконунтранс"
  • Первомайська трикотажна фабрика
Наші контакти:
Юридична компанія "La Speranza"
79041, м. Львів, вул. Героїв УПА 73, корп.8 офіс 302



Тел: 0969166144

e-mail: lasperanza.lviv@gmail.com

URL: //lak.ucoz.com

Карта: