Головна » 2020 » Березень » 26 » НОВІ СТРОКИ ПУБЛІКАЦІЇ В ЗАКОНІ "ПРО ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ"
16:31
НОВІ СТРОКИ ПУБЛІКАЦІЇ В ЗАКОНІ "ПРО ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ"

НОВІ СТРОКИ ПУБЛІКАЦІЇ В ЗАКОНІ "ПРО ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ"

Детально про те, як зміняться деякі строки етапів закупівлі та оприлюднення після 19 квітня 2020 року

19 квітня 2020 року вступає в дію нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”. Там є суттєві зміни, одна з них - нові строки оприлюднення в системі Прозорро. Давайте розберемось, які строки змінюються.

 

Строки, що змінюються в новому Законі

В новій редакції Закону України "Про публічні закупівлі" змінились деякі строки проведення процедури закупівлі та оприлюднення документів. Це було зроблено для того, щоб допомогти Замовникам уникнути порушень

Строк розгляду скарги органом оскарження

Був 15 робочих днів з дати початку розгляду скарги

Став 10 робочих днів з дати початку розгляду скарги. Може бути аргументовано продовжено органом оскарження до 20 робочих днів.

Тобто сам мінімальний строк розгляду скарги скоротився, протевін може бути продовженим. Загалом це має скоротити строк проведення процедури закупівлі, навіть якщо в закупівлі є оскарження.

Звіт про укладений договір публікується

Було протягом одного дня з дня укладення договору

Стало протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю

Також зверніть увагу, що тепер це називається не звіт про укладений договір, а  звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

 

Звіт про виконання договору публікується 

Було протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання

Стало протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання

Як ви можете побачити, значно зріс строк на оприлюднення звіту про виконання договору. Це особливо актуально буде на початку року, адже Замовники не повинні будуть тепер поспішати з оприлюдненням звіту на новорічні свята, бо буде достатньо часу для цього. Тим більше, буде час оцінити чи потрібна додаткова угода на 20 % чи вже можна публікувати звіт про виконання договору.

 

Строки, які не змінились, але які мають певні уточнення

Тут не будемо детально розглядати, просто хочу акцентувати вашу увагу на деяких моментах, давайте по порядку

1. Зміни до тендерної документації та роз’яснення до неї як і раніше оприлюднюються протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення або надання роз’яснень. 

Тепер в Законі чітко вказано, що такі зміни оприлюднюються в машинозчитувальному вигляді. Тобто не можна тепер прикріпити зміни в pdf, jpeg тощо.
 

2. Договір про закупівлю та всі додатки до нього публікується протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

В Закон додано зобов'язання публікувати не тільки договір, а й всі додатки до нього. Тобто, не опублікувати додатки до договору не можна.
 

3.  Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін.

Тут ми бачимо уточнення з приводу того, що необхідно публікувати зміни до договору тільки у випадках, що передбачені статтею 41. Адже до цього було багато суперечок з приводу того чи потрібно оприлюднювати абсолютно всі зміни до договору. Тепер в Законі чітко вказано, що не потрібно публікувати зміни до договору, у випадках, що не передбачені статтею 41.
 

4. Звіт про результати проведення закупівлі автоматично формується електронною системою закупівель та оприлюднюється протягом одного дня після оприлюднення замовником договору про закупівлю в електронній системі закупівель або відміни тендеру/спрощеної закупівлі, або визнання тендеру таким, що не відбувся.

Тепер, як бачимо Законом передбачено, що звіт про результати автоматично публікується не тільки при публікації договору, а і в разі відміни тендеру/спрощеної закупівлі, або визнання тендеру таким, що не відбувся. 
 

5.  Договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю та не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

Ми бачимо, що у Замовника з'явилась можливість продовжити строк укладання договору до 60 днів (мова про календарні дні). Це допоможе Замовникам у яких довгий період візування договору всередині організації та, наприклад, Постачальникам-нерезидентам. Адже раніше бували випадки, коли Замовник з Постачальником просто не встигали за 20 днів укласти договір.

Підготовлено за матеріалами:
https://infobox.prozorro.org/articles/novi-stroki-publikaciji-v-zakoni-pro-publichni-zakupivli

Переглядів: 307 | Додав: bodiklviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наші партнери:
  • ТОВ "Трайдент ХІТ"
  • ТОВ "Транспроект"
  • ПП "Троя-Іф"
  • ОП "Український музичний альянс"
  • ЛКП ТФ "Львівспецконунтранс"
  • Первомайська трикотажна фабрика
Наші контакти:
Юридична компанія "La Speranza"
79041, м. Львів, вул. Героїв УПА 73, корп.8 офіс 302



Тел: 0969166144

e-mail: lasperanza.lviv@gmail.com

URL: //lak.ucoz.com

Карта: