Головна » 2016 » Травень » 27 » Мінрегіон продовжує формувати та реалізовувати державну політику у сфері поводження з побутовими відходами
13:47
Мінрегіон продовжує формувати та реалізовувати державну політику у сфері поводження з побутовими відходами

В Україні за 2015 рік (без урахування даних АР Крим та м. Севастополь) утворилося близько 48 млн. м3побутових відходів, або близько 10 млн. тонн, які захоронюються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 9 тис. га. Про це повідомила начальник відділу поводження з побутовими відходами МінрегіонуЛюдмила Полтораченко під час Конференції «Відходи в енергію», яка проходила 26-27 травня в м. Івано-Франківськ.

«Формування та реалізація державної політики у сфері поводження з побутовими відходами – одне із завдань Мінрегіону. Ця галузь потребує суттєвого реформування та демонополізації. Це можливо через доопрацювання, розроблення та прийняття відповідних нормативно-правових актів», - зазначила вона.

За словами Людмили Полтораченко, питання демонополізації ринку послуг з перероблення та захоронення побутових відходів відображені у законопроекті «Про житлово-комунальні послуги», який прийнятий у першому читанні та на сьогодні відпрацьовується у комітетах Верховної Ради України до другого читання.

«У цьому законопроекті передбачено передання повноважень з питань перероблення та захоронення побутових відходів, а також встановлення тарифів у цілому на поводження з побутовими відходами органам місцевого самоврядування. За рахунок цього буде демонополізований ринок послуг з перероблення та захоронення побутових відходів. Ми очікуємо, що це сприятиме розвитку сфери поводження з такими відходами», - повідомила начальник відділу.

Питання налагодження ефективної системи збору використаної тари та упаковки, що є у складі побутових відходів, виконання європейського принципу «розширеної відповідальності виробника», а також співпраці виробників товарів в упаковці з органами місцевого самоврядування відображені у законопроекті «Про упаковку та відходи упаковки», який зареєстрований у Верховні Раді Україні за № 4028 від 05.02.2016 р.

«Прийняття цього законопроекту надасть можливість спрямувати кошти виробників товарів в упаковці до сфери поводження з побутовими відходами з метою прискорення впровадження новітніх технологій. Крім того, об’єднання фінансових та адміністративних ресурсів громад надасть поштовх для будівництва об’єктів поводження з побутовими відходами, у тому числі міжмуніципальних полігонів побутових відходів у відповідності до європейських стандартів з одночасним закриттям і рекультивацією старих сміттєзвалищ», - зауважила ЛюдмилаПолтораченко.

Вона також додала, що після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» № 514-VIII від 04.06.2015, в Україні спостерігається тенденція збільшення кількість полігонів, на яких влаштовано систему вилучення біогазу та встановлено когенераційні установки для вироблення теплової чи електричної енергії.

«На 12 полігонах влаштовано систему вилучення біогазу. З них на 7 полігонах біогаз факельно спалюється, на 5 – експлуатуються когенераційні установки. Такі установки  експлуатуються на полігонах ТПВ в населених пунктах м. Вінниця;  м. Ужгород (с. Барвінок);  м. Житомир, електростанція для вироблення електроенергії; с.Рожівка Броварського р-ну Київської обл.; с. Підгірці Обухівського р-ну Київської обл. У м. Біла Церква Київської області у березні 2015 року був укладений договір на виконання комплексу робіт по дегазації полігону між ПрАТКАТП-1028 та ТОВ «ЛНК»», - розповіла Людмила Полтораченко.

З метою одержання вторинної сировини та вилучення небезпечних відходів, що є у складі побутових відходів, поліпшення екологічного стану довкілля починаючи з 2004 року в Україні розпочато впровадження роздільного збирання побутових відходів з проведенням відповідної роботи з населенням та встановленням контейнерів на прибудинкових територіях населених пунктів для сортування побутових відходів на компоненти.

«Якщо у 2010 році у 53 населених пунктах було впроваджено роздільне збирання побутових відходів, то станом на 01.01.2016 - у 521 населеному пункті (за винятком територій АР Крим, м. Севастополь, частини Донецької та Луганської областей). Зокрема, кількість населених пунктів, охоплених роздільним збиранням ТПВ, значно збільшилася у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Харківській областях в основному за рахунок залучення сільських населених пунктів. Також є позитивна динаміка у Закарпатській,Запорізькій, Хмельницькій та Чернігівській областях», - поінформувала начальник Відділу.

За інформацією від регіонів станом на 01.08.2015р. у 15 населених пунктах на полігонах працюють 23сміттєсортувальні лінії. В 2015 році розпочала роботу сміттєсортувальна лінія в м. Чугуїв Харківської області. Крім того, у 22 населених пунктах будуються сміттєсортувальні комплекси, що на 8 одиниць більше, ніж у минулому році. Відсортовану вторинну сировину відправляють на переробні підприємства. Щорічний обсяг збору вторинної сировини становить близько 1 мільйона м3. Утилізація побутових відходів з отриманням теплової енергії здійснюється на сміттєспалювальному заводі у місті Київ, а також експлуатуються сміттєспалювальна установка в м. Люботин Харківської області та дві пересувні сміттєспалювальні установки в м. Харків.  Перероблення побутових відходів з отриманням альтернативного палива (RDF, Флафф та інше) із заміщення вугілля здійснюється на цементному заводі у місті Рівне.

Також, за словами Людмили Полтораченко, триває співпраця з міжнародними проектами у сфері поводження з побутовими відходами, які допомагають впроваджувати розроблені міжнародними експертами Стратегії розвитку сфери поводження з побутовими відходами в регіонах на Європейському та міжнародному рівнях.

Зокрема, це Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), швейцарсько-український проект міжмуніципального співробітництва DESPRO, Проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує з квітня 2015 року до грудня 2020 року Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади, а також надання кредиту з фонду Світового міжнародного банку на будівництво сучасного полігону для захоронення ТПВ у місті Харків тощо.

«Невід’ємною частиною побутових відходів є відпрацьовані батарейки та прилади електронного та електричного обладнання, тому існує потреба на законодавчому рівні вирішити питання поводження із зазначеними небезпечними відходами. Для вирішення цього питання Україна приєдналася до Міжнародного проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання», метою якого є мінімізація негативного впливу побутових небезпечних відходів для збереження якості ґрунту, води та атмосфери, спираючись на принципи, передбачені Директивою ЄС щодо відходів. Виконавцями ПроектуTwinning є такі країни, як Австрія, Іспанія, Франція. На даний час зацікавленими сторонами підписано Контракт по Проекту Twinning. Передбачається, що він триватиме 21 місяць», - нагадала Людмила Полтораченко.

Так, проектом передбачається: розробка законодавства у сфері управління відходами електронного й електричного обладнання;  створення підходу до впровадження роздільного збирання відходів електронного й електричного обладнання; підготовка та погодження переліку відходів електронного й електричного обладнання; розширення статистичних даних щодо відходів електронного й електричного обладнання; розробка схеми фінансування збору та утилізації електричних та електронних відходів; розробка та друк навчальних посібників та підручників щодо покрокового впровадження системи управління відходами електричного та електронного обладнання.

 

Наша юридична компанія супроводжує діяльність ряду підприємств у сфері поводження з відходами ти органів місцевого самоврядування. Після консультацій з нашими Клієнтами ми дійшли висновку про повну підтримку ініціативи про передачу повноважень у сфері поводження з відходами органам місцевого самоврядування.

З повагою,

Богдан Дорошенко
Юридична компанія "LSperanza"
 
Контактні дані:
79041, м. Львів, вул. Героїв УПА 73, корп.8 офіс 302
тел. 0969166144
Переглядів: 661 | Додав: bodiklviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші партнери:
  • ТОВ "Трайдент ХІТ"
  • ТОВ "Транспроект"
  • ПП "Троя-Іф"
  • ОП "Український музичний альянс"
  • ЛКП ТФ "Львівспецконунтранс"
  • Первомайська трикотажна фабрика
Наші контакти:
Юридична компанія "La Speranza"
79041, м. Львів, вул. Героїв УПА 73, корп.8 офіс 302



Тел: 0969166144

e-mail: lasperanza.lviv@gmail.com

URL: //lak.ucoz.com

Карта: