Головна » 2020 » Березень » 27 » Допорогові закупівлі - звіт про договір про закупівлю і спрощені закупівлі
11:30
Допорогові закупівлі - звіт про договір про закупівлю і спрощені закупівлі

Що таке допорогова вартість предмета закупівлі 

Допорогова вартість предмета закупівлі це  вартість від 1 копійки до "порогів" (вартості, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону), а саме:

  • для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;
     
  • для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону (“монополістів”), за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

А тепер давайте розберемось, як можна закуповувати на такі допорогові суми. 

Річна вартість предмета закупівлі до 50 тис. грн

Якщо річна вартість предмета закупівлі є меншою за 50 тис. грн, то у Замовника є вибір, він сам обирає як закуповувати. 

Це може бути спрощена закупівля, може бути закупівля через Prozorro Market або ж публікація звіту про договір про закупівлю. 

 

При цьому спрощена закупівля є не дуже тривалою, може дати максимальну конкуренцію та зниження ціни. Детальніше про цей тип закупівлі Ви можете прочитати за посиланням  Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових

При публікації звіту про договір про закупівлю Замовник самостійно шукає постачальника, укладає з ним договір і потім публікує звіт про це в системі.

Закупівля через Прозорро Маркет є найпростішою в даному випадку, адже потрібно просто з особистого кабінету на майданчику перейти в Прозорро Маркет, обрати та замовити товар і підписати договір з Постачальником. Звіт про цей договір опублікується в системі автоматично. Детальніше про закупівлі через Прозорро Маркет в статті  Е-каталог в Прозорро - інтернет магазин для державних замовників

Річна вартість предмета закупівлі від 50 тис. грн до “порогів”

Якщо річна вартість предмета закупівлі становить від 50 тис. грн до порогів* (*вартості, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону), то у Замовника є можливість провести спрощену закупівлю або купити в Прозорро Маркет.

 

Проте є випадки, коли все-таки можна замість спрощеної закупівлі чи закупівлі через Прозорро Маркет опублікувати звіт про договір про закупівлю. Проте, це можливо лише у виключних випадках, а саме:

1) якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. По аналогії з підставою для проведення переговорної процедури закупівлі, технічні та якісні характеристики не повинні змінюватись;

2) якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. Якщо мова йде про:

  • витвір мистецтва;

  • договір з переможцем архітектурного конкурсу;

  • відсутність конкуренції на ринку;

  • необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

  • укладення договору про закупівлю з постачальником "останньої надії" на постачання електричної енергії або природного газу;

3) якщо існує нагальна потреба в закупівлі у зв’язку із:

  • неможливливістю дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі;
    При цьому потрібно мати якесь обгрунтування, чому саме неможливо дотриматись строків проведення спрощеної закупівлі. Наприклад, негайна ліквідація прориву труби тощо.

  • оскарженням прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника після оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендеру, що оскаржується;
    Тут мова йде саме про тендерну процедуру. Раніше були випадки, коли закупівля затягувалась через оскарження в АМКУ, а Замовник не мав запасів  товару тощо і відповідно не мав можливості його купити не порушуючи Закон
    Наразі це питання вирішиться, адже тепер, поки тендер оскаржується (на етапі після аукціону), Замовник може укласти прямий договір і опублікувати про це звіт. Сума такого договору не має перевищувати 20 % очікуваної вартості тендеру, що оскаржується.

  • розірванням договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендеру, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника.
    Ще один випадок, коли у Замовника могли виникати проблеми - якщо Постачальник не виконував свої зобов’язання і відповідно договір розривали. Тоді Замовник лишався без товару/роботи/послуги та без можливості їх законно закупити до завершення нового терміну.

4) якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника.
Дана підстава аналогічна до тієї, що є підставою для переговорки, при цьому загальна вартість такого постачання не повинна перевищувати 50 відсотків ціни договору про закупівлю. І при цьому Замовник має надати докузи того, що в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням. 

5) якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника.
Така закупівля у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю. Загальна вартість таких робіт чи послуг не має перевищувати 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного після проведення тендеру/спрощеної процедури.

6) якщо здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності;

7) якщо закупівля товарів і послуг здійснюється у підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю.

 

Замовник повинен мати обгрунтування настання події, що є підставою для укладання прямого договору. Адже такі закупівлі можуть бути під більш пильною увагою громадськості та контролюючих органів.

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/osoblivosti-provedennya-zakupivel-na-doporogovi-sumi

Переглядів: 416 | Додав: bodiklviv | Теги: тендери, супровід тендерів, тендер, спрощена закупівля, тендер львів, prozorro, звіт про укладений договір, закупки, прозорро, тендер івано-франківськ, переговорна процедура закупівлі, відкриті торги, АМКУ, публічні закупівлі, переговорна процедура, прозоро, допорогова закупівля, закупівлі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наші партнери:
  • ТОВ "Трайдент ХІТ"
  • ТОВ "Транспроект"
  • ПП "Троя-Іф"
  • ОП "Український музичний альянс"
  • ЛКП ТФ "Львівспецконунтранс"
  • Первомайська трикотажна фабрика
Наші контакти:
Юридична компанія "La Speranza"
79041, м. Львів, вул. Героїв УПА 73, корп.8 офіс 302



Тел: 0969166144

e-mail: lasperanza.lviv@gmail.com

URL: //lak.ucoz.com

Карта: